ZATERDAG 4 JUNI 2016 (km. 104.020)

We begonnen de dag met boodschappen doen, koffie drinken en broodjes smeren. Om half twaalf reden we (opnieuw) weg van de camping en ongeveer anderhalf uur later kwamen we aan in Dachau. Daar aten we eerst onze lunch en toen bekeken we het voormalig concentratiekamp. Overal stonden infoborden (waar de rillingen je van over de rug liepen) en erg hard schoten we dus niet op. Het duurde daardoor even voordat we bij de 'echte' toegangspoort met de tekst 'Arbeit macht frei' stonden. Brrr.

Dachau

Eerst bekeken we de gevangenis.

Dachau

In het voormalige hoofdgebouw was ook een uitgebreide tentoonstelling, maar wij wilden liever de buiten-onderdelen zien en liepen langs de rijen fundamenten van de barakken, naar de monumenten aan het eind van de weg ertussendoor en het crematorium (met 'douche'-ruimte). We werden er stil van.

Dachau

Dachau

Inmiddels liepen we al ruim drie uur rond en konden we het niet meer opbrengen alsnog de tentoonstelling te doorlopen, dus liepen we terug naar de auto, na heel banaal een ijsje te hebben gekocht bij de cafetaria. We maakten nog een tussenstop bij het Waldfriedhof, omdat daar de mensen die na de bevrijding van het kamp alsnog stierven, liggen begraven.

Waldfriedhof


Deze exercitie werd opgevrolijkt door twee erg aanhankelijke poezen.

Poek

Na het bezoek aan het kerkhof reden we naar huis, waar we iets over half acht ietwat hongerig arriveerden. We prezen ons maar weer eens gelukkig dat we in vrijheid ons rijstmaaltje konden koken. Na de afwas smeedden wij plannen voor de reisdag van morgen en toen was het alweer bedtijd.




vorige | volgende | index | huize mika home