DONDERDAG 20 JUNI 2002

Het was vandaag reisdag, dus traditioneel wat beter weer. Toch wilde de zon niet echt doorbreken, zodat we alweer de tent nat konden inpakken. We deden het rustig aan en vertrokken om half elf. Bij Gaupne deden we boodschappen voor twee dagen en werd wat extra geld gepind bij de bank.

lustrafjord bij gaupne

een onderwegs kerkje Om half twaalf vervolgden we de weg richting Sogndal, waar we de 5 namen richting Laerdal. We hadden weer eens een pontje (112 NOK!) dat net aan kwam varen. Daarachter kwam een zeven kilometer lange tunnel en daarachter lag Laerdal. Daarvandaan namen we de E16 richting Gol en Oslo, de 24 kilometer lange tunnel richting Bergen (de langste autotunnel ter wereld!) lieten we rechts liggen. Na een kwartiertje vonden we eindelijk een P waar we onze koffie en puddingbroodjes konden nuttigen... het was dan ook al kwart over één! We werden via borden nog gewaarschuwd voor een gyrodactylus salaris, een gemeen beest dat de Noorse zalm naar de haaien kan helpen. We waren niet in de buurt van het water geweest, dus zijn we ook niet in contact met dit gedrocht gekomen (kwam alleen in de rivier voor).
We reden door en kwamen na verloop van tijd bij de afslag richting Gol (weg 52). We namen deze mooie weg... eerst via haarspeldbochten omhoog en daarna via fjellen door het grootse landschap heen.
Er was alleen nog het probleem met de brandstof... sinds Laerdal was er geen tankstation geweest. Gol zouden we op zich wel halen, maar toch was het idee wel prettig dat er halverwege een groter plaatsje (Hemsedal) met tankstation was. Er werd dus getankt. Een stukje verder was een P met een kiosk, waar we ook stopten om te lunchen. We aten pølse m/brot, oftewel een broodje met warme worst. Na deze break kwamen we dan echt Gol voorbij en pakten we weg 7 richting Hønefoss. Bij het dorpje Brommen zou een camping zijn, maar dat waren voornamelijk huisjes en caravans. We konden terugrijden naar Fekjon (via tolweg 12 kilometer omhoog de fjellen in), maar mij leek het wel aardig om weg 287 te pakken richting Eggedal en bij Hagleby halt te houden (er stond een camping in de ANWB-gids).
We deden dat en reden hiermee wederom een mooie weg. Om vijf uur kwamen we bij een grotendeels verlaten camping aan waar de receptie gesloten bleek. We wilden alweer verder, maar een man die daar aan het werk was, kon voor ons wel de overnachting regelen. We bleven en wilden de tent opzetten. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan... het wemelde van de vliegen! Goed, gewapend met vliegenmepper gingen we aan de slag. De beestjes werden enigszins op afstand gehouden en door de rits van de tent niet open te laten, kwamen er relatief weinig binnen. Om half zeven waren we geïnstalleerd, tijd voor wat ontspanning. Vanaf acht uur werd gekookt (aardappelen, erwten en vis gevuld met champignons en garnaal), gegeten en daarna weer ontspanning. Rond elven was het bedtijd.



vorige | volgende | norge 2002 index | huize mika home