ZATERDAG 22 JUNI 2002

Vanmorgen werd Remco al vóór de wekker wakker en hij ontdekte dat de zon wel erg op de voorkant van de tent stond te branden; recht op de koelboxen! Nadat hij de gordijntjes even had opgehangen, vond hij het niet meer de moeite waard om terug te gaan naar bed en dus ging hij douchen. Ik volgde iets later en vervolgens ontbeten we. We maakten broodjes klaar en rond tien uur gingen we op weg naar Oslo.
Daar kwamen we zo'n drie kwartier later (en 20 kronen lichter - de tol om Oslo in te komen is 15 kronen, maar Remco had het niet gepast en wisselen ho maar) aan en we reden allereerst naar de Stena Line terminal om tickets voor de boot van morgen te halen. Op het bijbehorende parkeerterrein diende er betaald te worden, dus dat deden wij. Eenmaal in de terminal ontdekten we echter dat de loketten pas om één uur open zouden gaan... zonde van het parkeergeld! We maakten het betaalde half uurtje toen maar vol door er koffie te drinken.
Daarna reden we dwars door de stad - lachen, met al die eenrichtingverkeerstraatjes - naar Frognerparken. Onderweg viel het ons op dat in de echte binnenstad nergens geparkeerd mocht worden, terwijl dat normaal gesproken wél mocht. Alle P-borden waren afgeplakt met zakken en er waren ook grote zakken over de parkeerautomaten gedaan. De stad zag er daardoor erg rustig uit. We kwamen bij Frognerparken en zetten de auto in een zijstraatje. Zo te zien mochten we er gewoon gratis staan. Daarna liepen we het park in.
In Frognerparken bevindt zich het Vigelandpark, met beelden van de beeldhouwer Gustav Vigeland. Hoewel het niet extreem groot was, vond ik het wel indrukwekkend en de vele beelden waren mooi, grappig, lief of engig. Koel dus!

gooien met kinderen?    stoere mannen


de monolith


lief

Toen we zo'n beetje alle beelden gehad hadden, was het al bijna half één en begonnen we aan de wandeltocht terug naar de veerbootterminal. We liepen heel Frognerveien af, langs het Nobel Institutt, Slotten, achter het Rådhus langs, rond Åkershus slott en festning, tot we om kwart over één bij Stena Line waren.

nobelinstituut

We bleken de veertiende klant te zijn en we reserveerden een hut voor de boot van morgenavond. Niet veel later stonden we weer buiten met de tickets. We liepen terug naar Åkershus, een bus Duitse bejaarden ontwijkend, en ploften neer op een bankje. Het was toch nog een aardige wandeling van de ene naar de andere kant van het Sentrum! Vanaf ons bankje keken we uit over een binnenplaatsje met een wachtpost. Terwijl we zaten te eten kwamen er verscheidene groepen marcherende tiepes langs die allerlei bevelen opvolgden. Wij zaten eerste rang (tot ons zicht belemmerd werd door enkele fotograferende Japanse dames...).
Na de lunch liepen we net als drie jaar geleden een rondje door de vesting en we ontdekten nog wat nieuwe hoekjes. Åkershus is mooi! Na de vesting gingen we op zoek naar winkels en na wat achterafstraatjes kwamen we in Karl Johansgate, de grote winkelstraat. Hier was het ook meteen druk en we schoten een Free Record Shop in. Behalve in kleurstelling verschilde deze zaak ook van zijn Nederlandse tegenhanger in de prijzen. We kochten de nieuwe Doves en Belle & Sebastian. We kwamen ook nog wat vage ceedees tegen: Twarres? De Doe Maar Tribute ceedee?
Eenmaal buiten liepen we de straat uit richting het koninklijk slot. Onderweg kochten we een ijsje en een zeer goedkope (want oudere editie) Rough Guide van Britain. De ene vakantie is nog niet voorbij of de volgende wordt alweer gepland! Er hingen nu wat dreigende wolken en even later barstte er een behoorlijke bui los. We schuilden even in een boekwinkel en liepen wat later verder met paraplu's. Gelukkig was de regen snel voorbij en konden we in de zon naar de Rimi supermarkt lopen. Daar deden we onze laatste inkopen, waarna we terugliepen naar de auto.
Om half vijf waren we bij de auto en om half zes (na een tussenstop bij de Sollihøgda Gatekjøkken om te tjekken of-ie morgen open was - waren we terug bij de tent. Na een drankje en een sjipje bakte ik pannenkoeken, die lekkerder bleken dan de eerdere twee sessies (nieuw pakje). Daarna deden we de afwas en werd het weer tijd voor de kruisummikubcompetitie, waarna we begonnen aan de laatste nacht in Utvika...



vorige | volgende | norge 2002 index | huize mika home