VRIJDAG 5 SEPTEMBER 2003

Na Cambridge was het vandaag tijd voor Oxford. Dankzij nachtelijke bezoekjes aan het toilet en een uilenconcert werden we pas om half elf wakker! Snel douchten en ontbeten we en om half twaalf reden we van Second Chance Touring Park (!!!) weg. We namen een toeristische binnendoorroute over wat 'witte weggetjes' en kwamen bijna geen medeweggebruikers tegen.
Bij Highworth namen we de grotere (alles is relatief!) B4019. Bij Badbury Hill stopten we voor een coffeebreak. Volgens de kaart betrof het een oud Romeins fort en aangezien we daarvan een mooi exemplaar gezien hadden tijdens onze vorige UK-vakantie, wilden we het wel even bezichtigen. De tekst op het bordje beloofde al niet veel goeds. Het fort heette niet Badbury Hill zoals op de kaart, maar Badbury Clump. Heel poëtisch... Het bleek ook niet veel meer te zijn dan een zandheuvel met bomen. Ideaal om je hond uit te laten - iedere hondenbezitter uit de buurt kwam dan ook aanrijden toen wij onze koffie dronken - maar de gemiddelde toerist wil toch iets méér.
We vervolgden onze weg naar Farringdon. Daar namen we de A420 naar Oxford. Bij Seacourt Park & Ride parkeerden we de auto à £ 0.60 en voor £ 1.70 namen we de bus naar Oxford centrum. Op Queen Street stapten we uit en we begonnen met de winkelstraat, Cornmarket Street. We tjekten de Virgin Megastore en de HMV uit en kochten een Oxford Pitkin Guide bij een vaag boekenwinkeltje. Achterop deze gids stond een rondwandeling door de stad langs alle bezienswaardigheden. Dat vonden wij geen slecht idee en dus pikten we de wandeling aan het einde van Cornmarket Street op.
We kwamen langs St. Michael's Church, het oudste gebouw van Oxford. Daarna bekeken we het Martyr's Memorial, voor de martelaren (katholieke priesters die in de zestiende eeuw op de brandstapel waren gezet). Nu volgde een bezichtiging van St. John's College, waar we zowaar gratis naar binnen mochten! We maakten een wandeling door de 'courts' en de mooie tuin die erachter lag. Na St. John's liepen we verder langs Balliol en Trinity en toen kwamen we bij Blackwell's, een enorme boekhandel. Ik ging er veiligheidshalve maar niet naar binnen...

oxford


Ertegenover vonden we een van de mooiste stukjes Oxford met het Clarendon Building (anno 1715), het Sheldonian Theatre (1669, Christopher Wren) en de Bodleian Library (zeventiende eeuw). De bibliotheek, de op één na grootste van het land, vond ik bijzonder indrukwekkend. De fotomomenten volgden elkaar dan ook snel op.

bodleian library


Toen Remco mij uiteindelijk los wist te scheuren, gingen we verder. We kneuterden even naar de Oxford-versie van de Bridge of Sighs en liepen verder over New College Lane. We hoorden een raar geluid en hoewel het een sneue vogel leek, bleek het een sneue eekhoorn te zijn! Het beestje lag languit op een daknok te blèren. Ik maakte er maar een foto van; je moet toch wat. Via Queen's Lane kwamen we weer op de drukke High Street. Daar bekeken we St. Mary's Church en All Souls College (alleen voor de zeer intelligenten onder ons).

all souls college


We kregen toch wat honger en weken even van de route af om wat broodjes en wraps te halen bij Marks & Spencer. Daarmee liepen we langs Christ Church College (het meest prestigieuze college van Oxford) en doken de War Memorial Garden in. We vonden een stukje gras waar we wél op mochten zitten en we knaagden onze lunch weg. Hoewel er een bestelbusje voor de ingang van Christ Church stond (zoals eigenlijk voor ieder gebouw dat we wilden fotograferen!), slaagden we erin enige foto's te maken van het mooie gebouw zonder ontsierend vehikel erop.

christ church


Nu vervolgden we de wandeling in omgekeerde richting. We keken even aan de River Cherwell (Cam is mooier) en roken in Rose Lane de Botanical Garden. Daarna zagen we Magdalen College en Magdalen Bridge, allebei mooi. Via Merton Street kwamen we weer op High Street uit en onze wandeling was klaar. Tijd voor some serious shopping, dus bij Virgin kochten we drie ceedees. Na twee stops bij Public Toilets (bij de eerste konden de deuren niet op slot, bij de tweede wel, al was daar dan weer een levendige drugsscene getuige het naaldendeponeerbakje) hadden we het wel gehad en besloten we de bus te pakken.
Zo gezegd, zo gedaan en even later zaten we in de auto terug naar Cirencester. We namen weer een nieuwe route, eerst over de vertrouwde A420, maar bij Farringdon de A417 via Lechlade. Via die weg kwamen we door allerlei snuizige en pluizige dorpjes. Lief! Bij Cirencester deden we nogmaals boodschappen bij de Tesco Megastore en eenmaal thuis knutselden we een spannend groente-noodle-zwarte-bonen-saus-maaltje in elkaar. Nét toen we de laatste restjes yoghurt van ons toetje uit de bakjes schraapten, begon het te regenen! Snel dumpten we alles in de tent en gingen we afwassen. Gelukkig deed het licht 't vandaag wel, want het was ook meteen donker. Eenmaal klaar met de afwas bleek de regen ook opgehouden, maar gezien de snel invallende duisternis trokken we ons toch definitief terug in de tent, met een vers gastankje onder de lamp, een kopje koffie en een goed (puzzel)boek.



vorige | volgende | uk 2003 index | huize mika home