ZONDAG 4 JULI 2010 (km. oei, weer niet)

Vandaag waren we afschuwelijk lui! We hingen met koffie rond bij de tent en lunchten daar zelfs (met warme worsten op bolletjes maar liefst!). Pas na de afwas gingen we eens iets doen: met de auto reden we naar Eyam, een klein dorp dat in deze streek heldenstatus verkreeg door zichzelf in quarantaine te doen toen in 1665 per ongeluk het pestvirus met een zending lappen uit London kwam. Van de ongeveer 700 inwoners gingen er 260 dood aan de pest en alles in het dorp herinnert daar nog aan - van het graf van de domineesvrouw tot de 'Plague cottages', waar met bordjes was aangegeven hoeveel mensen er waren gestorven.

eyam


Treurig, maar het is de rest van het gebied bespaard gebleven door de quarantaine, dus het heeft ook vele levens gered. Nadat we het indrukwekkende verhaal in de kerk hadden gelezen (en het boek hadden gezien met alle 260 namen) beklommen we de heuvel naar Mompessons Well, de 'bron' (meer een onderbreking in een beekje) waar de dorpelingen uit omliggende dorpen eten achterlieten voor het arme Eyam. Weer terug bij de auto besloten we tot een laatste pestgerelateerd bezoekje: de Riley Graves, waar zeven mensen uit de familie Hancock liggen begraven. Het zag er mooi uit, de zeven stenen in een ommuurd stukje gras, met uitzicht op het Peak District.

eyam

Nu keerden we terug naar de auto en via Bakewell reden we naar de camping, waar we intussen vrijwel de enige kampeerders waren... heerlijk!




vorige | volgende | index | huize mika home