ZONDAG 30 JUNI 2013

We besloten weer eens een beetje uit te slapen en uitgebreid koffie te drinken. De weergoden waren ons goed gezind en zorgden voor een zonovergoten, warme ochtend. Ergo: verbrande neusjes. Na de lunch wilden we toch weer iets actievers doen en dus reden we naar Pontnêddféchan. Bij het Waterfall Centre aldaar kochten we een plastic hoes met diverse wandelingen en we kozen voor nummer 8: vier watervallen in 9 kilometer. We plakten er nog een vijfde waterval aan vast door eerst wandeling 5 te doen naar Sgydau Sychryd (maar liefst 750 meter lopen!).
Via een zeer steile weg met haarspeldbocht reden we vervolgens naar het startpunt van wandeling nummer 8. Middenin de haarspeld zelf was een rode auto met Brits kenteken aan het keren en toen wij in de buurt kwamen, gebaarde de bestuurder dat hij ons iets wilde zeggen. Verbaasd deed ik mijn raam open. “De waterval waar je achterlangs kunt lopen, is dat die kant op?” Ah, een huurauto. “Nee, de kant waar wij nu op gaan.” Ze konden nog eens keren.
In een lay-by parkeerden wij de auto en we liepen in een kwartier naar de eerste waterval: Sgwd Clun-Gwyn. Best al indrukwekkend.

waterval

We gingen noordwaarts om via een brug de rivier over te steken en toen zuidwaarts richting de andere drie watervallen. Bij paaltje 25 (het was allemaal weer bijzonder goed geregeld) sloegen we af voor Sgwd y Pannwr en Sgwd Isaf Clun-Gwyn (breek je tong voorzichtig). Onderweg kwamen we een licht verwarde groep mensen tegen die de weg uitgelegd kregen door iemand anders. Remco schoot hen meteen te hulp door zijn kaart te laten zien. Een van de dames: “Good man!” Ik: giechel. Na deze twee watervallen werd het tijd voor het echte werk: de grootste van het stel, Sgwd ur Eira. 170 traptreden later zagen we hem (haar?) in volle glorie. Mooi! Voorzichtig klommen we richting het gordijn van water, waar een rotsrichel achterlangs loopt zodat je achter de waterval kunt komen. Dat was reuze stoer!

waterval

waterval

We genoten er enige tijd van en klommen toen alle 170 treden weer omhoog. Vanaf nu was het rechtdoor naar de auto en tevreden aanvaardden we de terugreis, gevolgd door eten en slapen.




vorige | volgende | index | huize mika home