VRIJDAG 26 JUNI 2015 (km. 121.097)

We kwamen wat traag op gang vandaag en zaten uiteindelijk met z’n tweetjes in de ontbijtzaal. Lekker ontbijt hier, met pannenkoekjes enzo. Pas na tienen verlieten we het guesthouse en we reden naar Jökulsárlón, een gletsjerlagune met daarin ijsbergen, afgebroken van de gletsjertong van de enorme gletsjer Vatnajökull.

Jökulsárlón

We hadden vooraf een tocht op het meer geboekt en we mochten met een amfibievoertuig mee.

Jökulsárlón

Het was geweldig om tussen de ijsbergen te varen en Nikolas (sp?) vertelde ons ook nog van alles over de gletsjer en het ijs, terwijl hij een blok ijs vasthield (en daaronder leed, uiteindelijk). Na zijn verhaaltje ging het ijsblok rond en Remco poseerde stoer. We mochten ook nog een stukje proeven: lekker water van 800-1000 jaar oud.

Jökulsárlón

Jökulsárlón

Weer terug aan land bekeken we nog even de ijsbrokken die, eenmaal naar zee gedreven, door de wind weer op het strand geworpen worden. Omdat het een zwart asstrand is, is het contrast prachtig.

Jökulsárlón

Het waaide wel enorm, dus ons kopje koffie dronken we in de auto. Nu reden we verder naar Skaftafell. Onderweg kwamen we velden vol lupine tegen.

Lupine

Eerst namen we een afslagje naar een gletsjertong waar je heel dichtbij kunt komen (Svinafellsjökull) en daarna parkeerden we de auto bij het Skaftafell Visitor Centre. Tijd voor een wandeling uit onze Rother-gids! We liepen een circuitje via Hundafoss en Svartifoss (de waterval met de overhangende basaltblokken - bijzonder). Druk hier, zeg. Wel mooie watervallen.

Svartifoss

We kwamen ook bij Sel, een paar turfhutten waar je ook binnen mag kijken. Dat leverde ons een bijzonder inkijkje op in het vroegere leven van de IJslanders.

Sel

Inmiddels was het alweer na zessen en dus besloten we ons hotel op te zoeken. Dat lag bij Kirkjubćjarklaustur en toen we daar in de buurt kwamen, begon het prompt te regenen. In de stromende regen kwamen we aan en rennend brachten we de spullen naar binnen. Wel een luxe geval, Hotel Laki. Ze bleken er nog een buffet te serveren en daar maakten we dankbaar gebruik van. Volgegeten keerden we terug naar onze kamers, waar we ons even goed wentelden in de luxe.




vorige | volgende | index | huize mika home